top of page
  • Instagram
  • Facebook

Naše paštika nesmrdí. Kapry na ni chováme 400 metrů nad mořem, říká rodina z Vysočiny

Zdroj: Aktuálně.cz / 15. 12. 2020



Plachých si před dvaceti lety koupili pozemek v Poříčí na Vysočině. Údolí se jim líbilo hlavně proto, že kdysi oplývalo rybníky. Alespoň to tvrdil nejstarší člen rodiny, který s klackem chodil údolím a přičichával k bahnu. Časem na pozemku vznikly hned tři nádrže, pastviny a restaurace s masem a rybami z malého chovu. Největší úspěch ale farma slaví s kapří paštikou, zájem je o ni i v Evropě.

Farma Poříčí, která stojí poblíž Pelhřimova na Vysočině, získala se svojí Kapří paštikou britskou hvězdu za výbornou chuť (Great Taste) a minulý rok i německou cenu za produktový a komunikační design (Red Dot). Roztíratelnou pastu ze sladkovodní ryby vyrábí jako první na světě, a jak říká farmář Martin Plachý, recept na ni vznikl původně ze snahy neplýtvat kapřím masem: "Časem jsme v restauraci zjistili, že kapry během roku nemají lidé moc v oblibě. Nevíme, jestli to je tím, že má kapr špatnou pověst nebo jestli lidem smrdí. Z připravených kusů v kuchyni nám zkrátka často něco zbylo." Farma má letos dvacet let od svého založení. Nebýt pandemie, oslavila by to ve velkém. Podívejte se, jak statek postupně rostl a proč je kapří paštika tak dobrá.


Na farmě postupně začala pracovat celá rodina. Tři Martinové a jejich ženy Daniela a Markéta si rozdělili hospodářství, aby všechno, co na farmě vyprodukují, mělo svůj užitek.


Comments


bottom of page